Meny

Snickeriets kom-ihåg & säkerhet

Snickeriets kom-ihåg & säkerhet

Allmän säkerhet

1. Ta reda på vart nödstoppsknappar sitter  innan du börjar använda en maskin.

2. Ta reda på vart första hjälpen-lådorna finns.

3. Kolla alltid spånsugen innan du börjar jobba.

4. Ta reda på hur du tömmer spånsugen.

5. Om spånsugen inte suger kollar du den lilla röda kompressorn vid maskinen som ser till att alla luckor vid maskinernas utsug öppnas när du startar en av dem. Om kompressorn är avstängd funkar inte utsugen. Stäng aldrig av kompressorn, utan låt den alltid vara på. 

6. Lägg aldrig lösa handverktyg på maskinerna.

7. Efter avslutat arbete ska golv och maskiner alltid sopas eller dammsugas. Inga undantag gäller.
8. Proppar I proppskåpen får under inga omständigheter tas ur.

9. Om en propp skulle lösa ut kontaktar du Jacques eller Gunn, så får du en ny att sätta in. Om de inte finns på plats kan du lämna en lapp i Gunns brevlåda eller kontakta Jacques på 073-417 76 17.

10. Vara rädd om din hörsel och se till att alltid använda hörselkåpor när du jobbar. Hörselkåpor finns att låna på plats.

Behöver du hjälp eller råd är du varmt välkommen att höra av dig till verkstadsansvarig!

Säkerhet maskiner

JUSTERSÅGEN

Se till att golvet är rent från material innan du börjar såga.

OBSERVERA
Blött, gammalt konstruktionsvirke eller inpregnerat material får ej sågas i justersågen.

1. Linjalen på släden måste vara inställd med rätt mått fram till klingan. OBS: Viktigt med millimeterpassning, måtten måste vara exakta.

2. Vinkeln på anhållet i förhållande till klingan måste vara 90 grader. Testsåga och kolla av med en stor vinkelhake. Om det inte stämmer justera vidare.

3. Det finns två sorters klingor:
– En kapklinga.
– En klyvklinga.

4. Kapklingan kan du såga skivor och massivt trä med och även klyva massivt trä i tunnare dimensioner. Ska du klyva ämnen från råa brädor och plank ska du göra det med klyvklingan. Det är mycket viktigt att använda rätt klinga för rätt arbete och tar inte lång tid att byta klinga. Felanvändning kan leda till en bränd och sliten klinga, vilket kostar 1000 kr att ersätta.

5. Använd alltid matarpinnen vid påföring av material. Att inte göra det innebär en stor risk att förlora dina fingrar.

6. Om klingan nyper vid sågning är något fel. Pressa inte igenom materialet om det uppstår. Stanna sågen och ta reda på var problemet ligger. Åtgärda felet och fortsätt såga.

Felsökning

Om virket är vresigt och nyper efter klingan, kan du åtgärda genom att slå in en kil i träslitsen efter klingan så att slitsen öppnar sig något.

Om anhållet till höger om klingan är felinställd kan du justera eller placera anhållet så det inte passerar klingan. (Gäller vid skivsågning.)

LILLA BANDSÅGEN

Se till att golvet är rent från material innan du börjar såga.

OBSERVERA
Blött, gammalt konstruktionsvirke eller inpregnerat material får ej sågas i bandsågen.

För bästa resultat ska du inte pressa igenom bitarna, utan låta maskinen jobba.

För lövsågning måste du ha ett blad på 6–8 eller max 10 mm. För endast rak sågning kan du göra det med alla bredder, så länge du låter maskinen jobba utan påfrestning. Bäst för raka snitt är blad från 10 till 25 mm. Byt alltid till rätt storlek om du vill vara säker.

Om du märker att den sågar snett, även med anhåll, så beror det på att bladet är slut eller att styrhjulen är felinställda. Kontakta verkstadsansvarig för en ny, alternativt justera styrhjulen. Byt blad och följ anvisningarna noggrant. Instruktioner finns på övre bandsågsdörren. Måtten som anges för stödhjulen och styrhjulen är mycket viktiga. Se till att allt är ordentligt åtdraget innan start av maskinen igen. Glöm inte att montera sugslangen till spånsugen.

Planhyvel

Se till att golvet är rent från material innan du börjar såga.

OBSERVERA
Blött, gammalt konstruktionsvirke eller inpregnerat material får ej sågas i maskinen.

Tänk på att olika hårda träslag kräver olika hastigheter vid hyvling. Ett hårt träslag ska hyvlas saktare än ett mjukt. Se listan till höger om hyveln vad som är hårt eller mjukt träslag.

Hyvla aldrig mer än ett par millimeter åt gången. Om ämnet fastnar i maskinen har något gått fel. Försök aldrig trycka igenom ämnet eller dra ut det, utan stoppa maskinen och sänk border. Slå därefter av strömmen och ta ut din bit. Ställ om hyvlingsmåttet och starta maskinen på nytt.

Vid städning av hyveln krävs följande:
– Se till att huvudbrytaren är på OFF.
– Öppna huven och blås rent maskinen. 
– Kontrollera att utsuget i locket inte är fullt av spån. 
– Blås rent resten av maskinen och städa golvet.
– Stäng locket och dra åt låsvredet.

RIKTHYVEL

Se till att golvet är rent från material innan du börjar såga.

OBSERVERA
Blött, gammalt konstruktionsvirke eller inpregnerat material får ej sågas i maskinen.

Maskinen är gammal och måste hanteras med försiktigt och med varsamhet.

Håll koll på vart placerar din händer, så att du inte skadar dem. Lösa skjortärmar och löst hängande armband eller andra smycken får inte förekomma. Har långt hår måste du hålla det ur vägen, t ex genom att sätta upp det med hårband.

Stå stadigt på rätt plats och i rätt position. Se till att anhållet är exakt i 90 grader innan du börjar. Hyvla med fast hand och bestämdhet. Blås rent maskinen och städa golvet efter avslutad hyvling.

Rondellslip

Se till att bordet är i exakt 90 grader innan slipning. Vill du ha en annan vinkel ställer du om bordets vinkel. Efter avslutad slipning ställs bordet i 90 grader. Blås rent maskinen och städa golvet efter avslutad hyvling.

Pelarborren

Här borrar vi endast i trä. Blås rent maskinen och städa golvet efter avslutat jobb.

Bandputsen

Glöm inte att koppla i slangen i utsugsröret på väggen innan putsning. Glöm heller inte att koppla ur slangen efter avslutad putsning, annars stannar inte spånsugen.

Till sist

Behandla alla maskiner som om de vore dina egna. Hantera dem med försiktighet och respekt.

Var alltid observant och uppmärksam. Snickeriet är en industrilokal och minsta oförsiktighet kan orsaka allvarliga skador, både på dig själv och på dina kollegor.

Se till att alltid lämna maskinen i fint skick till nästa person som ska nyttja den.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram