Meny

Grundkurs i fiberbetong

31/05 2023
09.3016.30
Theresa Holmberg
KKV Monumental, Bragegatan 15, Malmö

Konstnären Teresa Holmberg (även känd som en av grundarna och verksamhetsledare till Ifö Center i Bromölla) gästar KKV Monumental och håller en tvådagars kurs i fiberbetong! 

Fiberbetong är ett fantastiskt roligt och mångsidigt material som går att använda till mycket. Fiber kan användas som armering i gjutna skulpturer, men gör det också möjligt att med rätt arbetsteknik skulptera upp verk på nätstomme. Under kursen lär vi oss hur materialet fungerar, hur man bygger stommar och av vad, hur man blandar på olika sätt, håller koll på konsistensen, anpassar sitt bruk efter situationen och hur man klinar i skikt. Deltagarna får efter en förmiddags introduktion prova att blanda olika slags konsistenser och öva på att ”känna” brukets egenskaper, anpassa och få en taktil kunskap för tekniken och arbetar sedan med egna projekt (egna idéer eller förslag på övningar) med fiberbetong under handledning.

Teresa Holmberg är yrkeskonstnär och verksamhetsledare på Ifö Center i Bromölla. Hon arbetar med storskaliga fiberbetongskulpturer sedan 2005 och har förfinat en egen metod som gör det möjligt att skapa verk helt utan grövre metallarmering. Det gör verken mer hållbara långsiktigt, då det som ofta förstör betongkonstruktioner i långa loppet är just korroderande metallarmering som när den rostar expanderar och spränger sönder verken inifrån. Fibrerna som används på kursen är polypropylenfiber. Personskydd som vi använder är P3 masker, kemhandskar och glasögon. Om du har egen utrustning (särskilt kemhandskar som passar dig väl) så ta gärna med. Det kommer att vara möjligt att göra skulpturer på olika slags stommar, genombrutna skulpturer, lätta skulpturer och att få rådgivning inför större offentliga uppdrag. Fiberbetong är inte giftigt och lämpar sig väl för både större verk utomhus, lekplatser och inomhusskulpturer i olika storlekar. Materialet går även att färga in, måla och dekorera på olika sätt. Målsättningen är kunskap inte produkt.

Datum: 31 maj - 1 juni 

Tider: 9.30 - 16.30 

Kostnad: 1500:- 

Deadline för anmälan: 24 maj 

Anmälning och frågor mailas till Anna på:

Antalet platser är begränsat till sex och vi kommer att lotta ut platserna om intresset överstiger antalet platser. 

Du behöver själv ta med dig oömma arbetskläder, gummihandskar, arbetshandskar, andningsskydd med P3 filter, hörselskydd och skyddsglasögon.

Kursen erbjuds endast till anslutna konstnärer på KKVMM och subventioneras med stöd av Malmö stad. Antal platser är begränsat och lottas ut till sökande. 

    Anmälan


    Medlemskap är obligatoriskt för att kunna delta i kursen.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram