Meny

Artist talk: Artist talk - Danilo Stankovic och Matti Sumari

25/04, 2023
18.00
KKV Monumental, Bragegatan 15, Malmö
Facebook-evenemang →

Välkomna till en afton på KKV Monumental med konstnärerna Matti Sumari och Danilo Stankovic som hedersgäster. Utöver det typiska formatet lyssnande bjuder kvällen även in till ett gemensamt görande och gemensamt kännande. 

OBS ATT TID OCH DAG ÄR ANNORLUNDA > tis kl 18!

MISSLYCKANDET:
Det finns alltid någonting fel i varje konstverk för upphovspersonen själv.
Vissa ser oss som misslyckanden - vilka oss? Finnarna? Smålänningarna? Konstnärer generellt? 
Ett recept till misslyckanden är att själv gjuta brons, med teknologi från järnåldern, med skrot från dumpningshögarna på industriområdet. Sophögar på ödetomt är kanske ett samhälleligt misslyckandet men också en möjlighet till extraktion & förädling av resurser, utanför det sedvanliga ekonomiska systemet. - Matti Sumari 

– Är det en bra dag så börjar jag morgonen med att dricka kaffe i ateljén, se på mina arbeten och funderar på vad jag ska göra. Sedan arbetar jag hela dagen och kvällen utan att märka att tiden gått. 
Synd bara att de så kallade bra dagarna sedan många år allt mer sällan infinner sig. 
Istället är det oftast skärseldsdagen fem till sju dagar i veckan.
Skäreldsdagen är man åtminstone nöjd med sig själv om man över huvud taget tar sig till ateljén. Och man har kanske någorlunda trevligt på förmiddagen med sitt kaffe och sin musik och sina anteckningar, ungefär fram till klockan 12. Men då kommer insikten att halva arbetsdagen redan gått. Därefter kommer tröttheten och rastlösheten. De outhärdliga timmarna av irrande, sittande på olika stolar, liggandes på olika soffor, ätandet, skitandet, drickandet och tittandet ut genom fönstret fram till solen gått ned och man sett alla stadens arbetare gå hem för dagen. Runt klockan 18, 19 eller 20 brukar i bästa fall lugnet infinna sig, förhoppningsvis plockar jag upp en pensel, målar en timme och går hem relativt nöjd.

Danilo Stankovic målar aldrig inför publik. Danilo talar nästan aldrig heller inför publik, tisdagen den 25 april händer det. En kväll du inte vill missa.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram