mentalverkstaden / föreläsningar


ARTIST TALK PÅ KKV MONUMENTAL

Under 2017 startade KKV monumental upp en satsning på Artist Talk med fokus på offentliga verk och projekt tillverkade hos oss. Via vår Facebooksida, nyhetsbrev samt på vår hemsida få ni uppdateringar om kommande föredrag.

2021

KONSTNÄRSSAMTAL, MICHAEL JOHANSSON den 18 november

"Mitt arbete tar utgångspunkt i samhällets överproduktion av ting. Genom att i lekfulla skulpturer och installationer sätta vardagsföremål i relation till dess inneboende funktion och egenskaper vill jag med enkla grepp ställa frågor kring historia, liv och rum. 

I min presentation vill jag lyfta fram hur en idé kan ta sig olika uttryck påverkat av omgivningen där den presenteras. Och hur ett koncept växelvis kan röra sig mellan olika rum."


Michael Johansson, född 1975 i Trollhättan, tog sin MFA på Konsthögskolan i Malmö 2005 och bor numera och verkar i Berlin. Michael har deltagit på en rad olika solo- och grupputställningar i Sverige och utomlands, och även utfört ett flertal större offentliga gestaltningsuppdrag.

KONSTNÄRSSAMTAL, LENA FLODMAN den 27 oktober

"I mitt Artist Talk vill jag göra en kronologisk vandring i mitt konstnärskap från material till material, från marmor till 3D-skanning. Materialvalet står alltid i centrum för tillkomsten av en skulptur.

Sedan 1998 samlar jag strandfynd i form av leksaker och andra plastobjekt på en strand i Italien. Själva samlandet är en verksamhet som har sin egen procedur.

 Själva företeelsen kommer av dumpade sopor i floden Serchio utanför Pisa. Soporna hamnar i Medelhavet. Vindar och strömmar för dom norrut till orten där jag inleder mina insamlingsrundor. Vid riktigt dåligt väder kastar havet upp ”skatterna” på stranden. När vinden mojnat måste jag vara redo att ta mig till stranden. Ofta hittar jag ingenting eftersom havet hunnit hämta tillbaka sakerna.

Efter insamling rengör jag noggrant varje objekt. Jag lägger dom på tork innan jag packar ned dom i mitt handbagage. Väl hemma i ateljén börjar en helt annan procedur."

Välkomna till mitt Artist Talk så berättar jag resten! /Lena Flodman

2019

FILMVISNING/ARTIST TALK - NILS PETTER LÖFSTEDT den 3 april

Nils Petter Löfstedt är filmare och fotograf och kommer till oss för att visa filmen Himlens mörkrum om fotografen och filmaren Jean Hermanson. Vi kommer även få berättat lite om deras arbete tillsammans. Det blir långfilmsversionen (117 min), alltså inte den som gick på TV utan den som gick på bio och som blev nominerad till Guldbagge.

Nils Petter Löfstedt var under flera år Jean Hermanssons fotoassistent och trots ålderskillnaden kom de varandra mycket nära. Nils Petter dokumenterade mörkrumsarbetet, och i deras samtal berättade Jean om sitt stora misstag, att han inte tog reda på namnen på de han fotograferade. Nils Petter, som var väl insatt i vad Jean ville göra, beslutade sig för att försöka slutföra de oavslutade projekten, och gav sig ut på en resa i Jeans fotspår som ledde till många spännande möten mellan nuet och det förflutna. Resultatet blev en film och en bok som heter Himlens Mörkrum. Efter filmen kommer det även visas en del bilder från olika gjuterier.

KONSTNÄRSSAMTAL - DAVID NILSON den 20 mars

David Nilson är konstnär med bas i Malmö. I sitt konstnärskap jobbar han med skulptur där hans estetik rör sig i en slags saklig surrealism. Hans arbetsprocess inleds ofta med en enkel gest - ute blir inne, dag blir natt, då blir nu - som ett romantiskt upphävande av det fundamentala.

Han är utbildad på Konsthögskolan i Malmö där han tog sin MFA-examen 2013. Sedan dess har han ställt ut i Sverige och utomlands och är representerad i olika samlingar som t.ex. Skissernas Museum och Statens Konstråd.

” I mitt artist talk på KKV Monumental i Malmö så tänkte jag prata om mitt arbete och då ta lite omvägar via min bakgrund, min utbildning och via de influenser som på något sätt är knutna till mitt konstnärskap."

2018

KONSTNÄRSSAMTAL - CHRISTIAN ANDERSSON, den 5 december

Christian:
I min presentation tänker jag glänta till dörren till hur mina idéer tar form och försöka
förklara hur dessa tankar ibland blir konstverk. Genom att vrida och vända på mer
eller mindre kända fenomen har jag hittat ett sätt att skapa en slags modell där dessa
fenomen kan isoleras, studeras och jävlas med. Det är mitt sätt att lära mig mer om
saker och tings beskaffenhet och har genom åren blivit en metod jag använder för att
inte bli uttråkad på världen runtom mig.

Christian Andersson, född 1973 i Stockholm, bor och verkar i Malmö. Christian har
deltagit på en rad olika solo- och grupputställningar i Sverige och utomlands.

KONSTNÄRSSAMTAL - MELISSA HENDERSON den 14 november

Melissa Henderson är konstnär, utbildad i London och baserad i Malmö. Hon har arbetat på KKV Monumental med ett flertal offentliga verk. Just nu är hon aktuell med den offentliga skulpturen ”BALANS” i brons och diabas som installerades i Karlshamn i juni. Hon kommer att visa bilder från flera projekt och prata om sin arbetsprocess, sitt förhållningssätt till konst och till sitt arbete.

Konstnärssamtal: Janeric Johansson den 24 oktober

Janeric Johansson (f. 1950 i Vetlanda) har varit bosatt i Malmö sedan 1969. Han debuterade som konstnär 1968. Han kallar sig själv autodidakt och blandar måleri, teckning och skulpturala element i sitt konstnärskap. Sedan 1993 har han arbetat på galvaniserad plåt som han klipper till och bockar på kollektivverkstaden i Malmö. Tredimensionella målningar som förändrar sig upp till fem gånger när man rör sig i rummet.

Sedan 1980 har han mestadels ställt ut i utlandet och ofta hamnat i länder som varit inne i en brytningsperiod och där hans målningar gripit in i landets situation. Länder som Israel, Tunisien, DDR, Lettland, Ryssland, Nord-Irland, och de senaste 19 åren i Kina. Han kommer att berätta om hur det är att vara svensk konstnär i Kina, men också om hur det var att vara direkt involverad med sin konst i frihetskampen i Baltikum när det fortfarande var Sovjetunionen. Välkomna att ta del av ett konstnärsskap som gått lite utanför de gängse vägarna.

Konstnärssamtal Magnus Wallin 13 juni

Magnus Wallin gör nya rum för betraktaren genom att vända upp och ner på förutfattade meningar kring de eviga frågorna såsom kropp, makt, dödlighet och normativitet. Wallins metodik och samtidigt kompromisslösa inställning skapar en möjlighet att mötas kring dessa komplexa och tidlösa frågor genom konsten.

Magnus Wallin är utbildad vid Valands Konsthögskola och Konstakademin Köpenhamn. Han är en av våra mest kända konstnärer internationellt och har ställt ut både på Venedig Biennalen och Istanbul Biennalen. 

Han slog igenom med sin 3D-animerade film EXIT (1997). Andra filmer som också har uppmärksammats är Exercise Parade (2001) och ELEMENTS (2011) med referenser till den medicinska historien och till idéerna om ett smärtfritt utopiskt tillstånd, likt en vision om paradiset med dess estetiska konsekvenser.

Konstnärssamtal Hanni Kamaly 16 maj

Med sitt arbete undersöker Hanni Kamaly det mänskliga medvetandet, subjektet och avhumanisering. Genom att utforska subjektiv perception i relation till objektvärlden med sina metalliska skulpturer, skapar hon abstrakta återgivelser som rör sig mellan döda ting och livets domäner. Balansakten i skulpturernas vertikalitet förkroppsligar på så vis en prekär spänning mellan styrka och svaghet. Hon arbetar även med video och performance.

Hanni Kamaly examinerades från Konsthögskolan i Malmö 2016. Hon har blant annat ställt ut på Galleri Ping-Pong, Malmö Konstmuseum, Skånes Konstförening, Tag-Team Studio, Almanac Projects. Ifjol mottog hon Sven och Ellida Hjorts utställningsstipendium.

Konstnärssamtal Jenny Berg den 21 mars

Jenny Berg har under några månader jobbat i KKV Monumentals 3D-verkstad med utgångspunkt i sin installation ”Sensor, Ön” från 2014-15.

Installationen består av en ö, ett litet paradis, ett system av vattenslangar, pump, stenar, djur och folk av lera, ljus, växter, mat, snus, sprit mm. En rörelsedetektor är kopplad till ön (PIR-detektor, som reagerar på infrarött). Detektorn iakttar betraktaren utifrån sitt uppfattningsplan och är kopplad till belysningen och öns vattenpump. 

Jenny Berg arbetar med önskningar som verkar för stora och är intresserad av vad som händer med dem i en konstnärlig process. Hon jobbar med installation, skulptur, modeller, handlingar, dokumentation, text mm. På KKV kommer hon att visa och prata om ”Sensor, Ön” och andra verk. 


Konstnärssamtal Johan Röing den 14 mars
Johan Röing håller ett praktiskt och teoretiskt framförande om sina erfarenheter med arbete inom digital 3D. Föredraget berättar om processerna från idé till färdigt verk med skulpturen Erik som utgångspunkt.

Följ med i skapandet från skulptur i trä till scannad modell, arbetet med den digitala filen, utskrifterna i PLA-plast till formtagning och gjutning i brons.

Johan har mer än 25 års erfarenhet som skulptör och är utbildad på Staatliche Kunstakademie, Düsseldorf 1979-1986.

Kvällen avslutas med en diskussion om den digitala framtiden. Välkomna!

Artist Talk: Hannah Regenberg den 2 mars

OBS! föredraget hålls på engelska. 

Hanna Regenberg
The work of Hannah Regenberg (*1985, lives in Berlin) is situated in the contradictory context of the visual and the linguistic. She has been using letter-shaped forms drawn from advertising visuals, as well as grammatical structures and tabloid cutouts, as source materials in large-scale prints, collages, and sculptures. 

In her most recent series of works, the letters of the alphabet are transformed into three-dimensional objects through an experimental process that employs both digital and analogue prototyping and reproduction techniques.

Hannah will talk about a sculpture she developed at KKV Monumental’s 3D modeling workshop and the Maiale Art Foundry.

Konstnärssamtal: Linnéa Carlsson & Jan Marius Kiøsterud den 28 februari
Linnéa Carlsson
Hur kroppar avbildats i konsthistorien är starkt könsbundet. Linnéa Carlsson har bla intresserat sig för kroppspositioner i skulptur, och sett att kvinnor när de avbildas nakna oftast intar en ”passiv” position, till skillnad från män. Men det var väl då? Linnéa berättar om sitt nuvarande projekt Male Nude och några tidigare verk, samt lite av tankarna runtomkring. Linnéa Carlsson gick ut konsthögskolan i Malmö 2008 och i hennes arbeten har genus och ett historiskt perspektiv varit en röd tråd, likaså fenomen som kreativitet, arbete och hantverk.

 Jan Marius: 
Jan Marius Kiøsterud är en svensk-norsk bildkonstnär (f. 1980) baserad i Malmö som primärt arbetar med skulptur, med formbaserade och konceptuella ingångar till abstrakta och figurativa projekt. Hans konstnärskap består av motsättningar mellan det vackra och det som kan upplevas som motbjudande eller äckligt, som en spegelbild av människans psyke och det komplexa i denna.
Projektet ”Another situation” består av små keramiska figurativa skulpturer som porträtterar vardagliga, absurda situationer där Kiøsterud använder sig själv som modell i ett utforskande av den manliga kroppen med teman som maskulinitet och sexualitet, vardagstristess, existentialism, identitet och sociala roller.

Linnéa och Jan Marius kommer att föra en gemensam diskussion. Välkomna!

2017

Konstnärssamtal Jan Cardell den 15 juni
Jan Cardell spenderar mycket av sin tid på verkstaden, framför allt i metallverkstan. Han har i flera år utvecklat sina växtlika ljudskulpturer, som med hjälp av programmering blir interaktiva orkestrar. Dessa komplexa system kombinerar ett organiskt och enkelt uttryck med den senaste tekniken inom 3D-printning.

Jan har just avslutat ett stort projekt, för vilket han fått konstnärsnämndens projektstöd och som bl.a. lett till en ny uppfinning som blandar färger till 3D-printern. Nu kanske vi äntligen får veta vad som lett dit och hur han tänker om det han gör.

Konstnärssamtal Anna Ling den 20 april

Anna Ling arbetar med teckning och skulptur. Teckningarna presenteras ofta i serier som kartlägger ett fenomen med lika nykter som känslig noggrannhet. Hennes arbete med Limhamns kalkbrott resulterade i teckningsserien Sediment och i det tredimensionella verket Fossil och Polystyren, inspirerat av hajtandsfossil funna i kalkbrottet. Hon har gjort ett flertal offentliga verk, varav några gjutits på Maiale Konstgjuteri. Anna Ling undersöker minnets topografi och sin närmiljös fysiska utformning och historia i sina arbeten, med utgångspunkt i både naturvetenskapen och kulturhistorien. 

Nu ska vi få höra mer om hur hon tänkt och gjort. Eventet är öppet för allmänheten, så bjud gärna med en vän. Välkomna!

Peter Johansson/ Barbro Westling 15/3

Konstnärsduon Peter Johansson / Barbro Westling har arbetat ihop sedan 2004. Under kvällen berättar och visar de bilder från gjorda och ogjorda projekt genom åren. Samarbeten med Robert Cassland på Maiale konstgjuteri, montrar som byggts för Aftonbladet Kultur på bokmässan, försök att locka besökare till extrovert konsthall i Växjö, Smörlyckan i Jönköping etc. Just nu finns en del att säga om att vara med från start då en ny tunnelbanestation ska byggas, Sofia, första stopp söder om Kungsträdgården i Sthlm. De två samtidskonstnärerna överraskar, överrumplar, lockar leenden, väcker tankar, vänder och vrider på det invanda, allra helst i interaktion med publiken.

Eventet är öppet för allmänheten, så bjud gärna med en vän. Välkomna!

Konstnärssamtal på KKV Monumental
Johan Röing, onsdagen den 15/2

Johan Röing berättar om sina erfarenheter med offentliga uppdrag och skulpturer i allmänhet. Kvällen antar formen av ett samtal och avhandlar även frågor om hur arbeten blir till, varför Johan Röing blev bildhuggare och följaktligen vad skulptur överhuvudtaget är eller försöker vara. Allt från ett strängt subjektivt och egocentriskt perspektiv. Johan har mer än 30 års erfarenhet som aktiv konstnär och utbildad på Staatliche Kunstakademie, Düsseldorf 1979-1986.

Bianca Maria Barmen, onsdagen den 18/1

Först ut är Bianca Maria Barmen (f. 1960 i Malmö). Hennes skulpturer pryder många svenska städers gator och torg. Det är ofta konstellationer av föremål och djur med poetiska titlar som sätter igång fantasin. En spetisg kulle, en hare och en trappliknande form; vad betyder det? Det tydliga men ändå förbryllande uttrycket sätter igång ett positivt grubbel kring sambanden och symboliken. Bianca Maria arbetar med skulptur, teckning och måleri. Bild: "Dagarna i Kyoto" av Bianca Maria Barmen.