mentalverkstaden / föreläsningar


ARTIST TALK PÅ KKV MONUMENTAL

Under 2017 startar KKV monumental upp en satsning på Artist Talk med fokus på offentliga verk tillverkade på KKV monumental. Vår ambition är ett konstnärssamtal i månaden. Via vår Facebooksida, nyhetsbrev samt på vår hemsida få ni uppdateringar om kommande föredrag.

KONSTNÄRSSAMTAL: Jan Cardell, den 15 juni 19.00
Jan Cardell spenderar mycket av sin tid på verkstaden, framför allt i metallverkstan. Han har i flera år utvecklat sina växtlika ljudskulpturer, som med hjälp av programmering blir interaktiva orkestrar. Dessa komplexa system kombinerar ett organiskt och enkelt uttryck med den senaste tekniken inom 3D-printning.

Jan har just avslutat ett stort projekt, för vilket han fått konstnärsnämndens projektstöd och som bl.a. lett till en ny uppfinning som blandar färger till 3D-printern. Nu kanske vi äntligen får veta vad som lett dit och hur han tänker om det han gör.

Eventet är öppet för allmänheten, bjud gärna med en vän. VÄLKOMNA!

KONSTNÄRSSAMTAL: ANNA LING den 20 april 19.00

Anna Ling arbetar med teckning och skulptur. Teckningarna presenteras ofta i serier som kartlägger ett fenomen med lika nykter som känslig noggrannhet. Hennes arbete med Limhamns kalkbrott resulterade i teckningsserien Sediment och i det tredimensionella verket Fossil och Polystyren, inspirerat av hajtandsfossil funna i kalkbrottet. Hon har gjort ett flertal offentliga verk, varav några gjutits på Maiale Konstgjuteri. Anna Ling undersöker minnets topografi och sin närmiljös fysiska utformning och historia i sina arbeten, med utgångspunkt i både naturvetenskapen och kulturhistorien. 

Nu ska vi få höra mer om hur hon tänkt och gjort. Eventet är öppet för allmänheten, så bjud gärna med en vän. Välkomna!

PETER JOHANSSON / BARBRO WESTLING 15/3 19.00

Konstnärsduon Peter Johansson / Barbro Westling har arbetat ihop sedan 2004. Under kvällen berättar och visar de bilder från gjorda och ogjorda projekt genom åren. Samarbeten med Robert Cassland på Maiale konstgjuteri, montrar som byggts för Aftonbladet Kultur på bokmässan, försök att locka besökare till extrovert konsthall i Växjö, Smörlyckan i Jönköping etc. Just nu finns en del att säga om att vara med från start då en ny tunnelbanestation ska byggas, Sofia, första stopp söder om Kungsträdgården i Sthlm. De två samtidskonstnärerna överraskar, överrumplar, lockar leenden, väcker tankar, vänder och vrider på det invanda, allra helst i interaktion med publiken.

Eventet är öppet för allmänheten, så bjud gärna med en vän. Välkomna!

Konstnärssamtal på KKV Monumental
Johan Röing, onsdagen den 15/2 19.00

Johan Röing berättar om sina erfarenheter med offentliga uppdrag och skulpturer i allmänhet. Kvällen antar formen av ett samtal och avhandlar även frågor om hur arbeten blir till, varför Johan Röing blev bildhuggare och följaktligen vad skulptur överhuvudtaget är eller försöker vara. Allt från ett strängt subjektivt och egocentriskt perspektiv. Johan har mer än 30 års erfarenhet som aktiv konstnär och utbildad på Staatliche Kunstakademie, Düsseldorf 1979-1986.

Bianca Maria Barmen, onsdagen den 18/1 19.00

Först ut är Bianca Maria Barmen (f. 1960 i Malmö). Hennes skulpturer pryder många svenska städers gator och torg. Det är ofta konstellationer av föremål och djur med poetiska titlar som sätter igång fantasin. En spetisg kulle, en hare och en trappliknande form; vad betyder det? Det tydliga men ändå förbryllande uttrycket sätter igång ett positivt grubbel kring sambanden och symboliken. Bianca Maria arbetar med skulptur, teckning och måleri. Bild: "Dagarna i Kyoto" av Bianca Maria Barmen.